Trouble Cats – historien


I 2017 fejrede Trouble Cats deres 30 års jubilæum. I tre årtier har bandet været med – i starten som kvartet, siden som kvintet, derefter i forskellige konstellationer. I 2014 blev den oprindelige kvartet gendannet, og i sommeren 2016 blev der skiftet ud på trommestolen. Trouble Cats indledte jubilæumsåret med at udgive cd’en ”Live in Aarhus 2017”, og i maj 2018 har de udgivet studiealbummet “4” (LongLife Records). Et revitaliseret bluesrockband, der med fornyede kræfter drager ud til publikum, og som trækker på en lang historie på den danske musikscene.

Et band med synkronbegejstring
Det begyndte i 1987. Årtiet, hvor trommemaskiner, synthesizere, blazere med skulderpuder og cafépublikum med new wave-attituder var tidsåndens fremmeste udtryk. Modreaktionen måtte komme. Og den hed ”the blues”. Ned til rødderne. Det var blues & bluesrocken, det handlede om, da de fire musikere Morten, Henrik, Martin og John mødtes i starten af 1987. Alle spillede de i forskellige sammenhænge, og de fandt hurtigt ud af, at der var god kemi og en begejstring for den samme musik.

I øvelokalet opstod der nærmest med det samme det der uforklarlige fænomen, at det hele bare fungerede, ord var overflødige, musikken og band-feelingen tog føringen. Da bandet spillede de første job, blev det understreget: Her var et rigtig band, og de havde en direkte hotline til publikums sanser.

tc_old_pressefoto1

Bandet bestod af: Henrik Hansen, mundharpe, vokal, Martin Blom Hansen, guitar, vokal, Morten Brauner, bas, og John Simoni, trommer.

Inspirationen var både den klassiske blues, britiske hardlinere og de nyere navne på den amerikanske scene. De lyttede til og lod sig inspirere af navne som Fabulous Thunderbirds, Freddie King, Dr. Feelgood, Nine Below Zero, Muddy Waters, James Cotton, Little Walter, James Harman, Ronnie Earl, T-Bone Walker, Mark Hummel… og mange flere.

Med fremme i 80ernes bluesboom
Der var gang i bluesscenen i slutningen af 80erne, bluesmusikken fik en voldsom renæssance. I hele landet, ja i den ganske verden. Og ikke mindst i Aarhus. Folk var vilde med at stå i en tætpakket café eller på et musikværtshus, mens et slagkraftigt bluesband gav den gas på scenen.

tc_oldpress2

Et af de mest populære og også flittigste bluesbands i de år var Trouble Cats, der sammen med navne som Ole Frimer, Shades of Blue, Birgitte Laugesen og Kent Thomsen & The Rich Ones udgjorde kernen i det århusianske bluesmiljø.

Første job var i Aarhus i december 1987 under navnet Blues ’n’ Trouble. Året efter gik det løs for alvor, og bandet åbnede den allerførste Djurs Bluesland Festival. Snart spillede de sig ind på Fatter Eskil, Rådhuskroen, Kridthusene, Fru Jensen – og alle tænkelige musiksteder i hele landet.

Trouble Cats, pressefoto 1990 (Foto: Ulrik Madsen)

Trouble Cats, pressefoto 1990 (Foto: Ulrik Madsen)

I 1989 skiftede bandet navn til Trouble Cats. LP’en ”Risky Business” udkom i 1990. I 1992 udkom albummet ”Plugged”, og samme år blev bandet udvidet med sangeren og guitaristen Mikael Nadolny.
Bandet spillede i de år op mod 100 koncerter om året. I Aarhus var de faste gæster på Fatter Eskil, Glazzhuset og på Pustervig Torv i Aarhus Festuge, og hver en café og hvert et spillested i landet fik besøg af Trouble Cats. Der var gang i forretningen, de arbejdede målrettet og musikalsk yderst solidt og havde i tidens løb en lang række gæster med i bandet.

Først og fremmeste bør nævnes dansk blues’ nestor, Troels Jensen, der var med på talrige job med Trouble Cats. Sangerinden Louise Brüel var med en del gange, og det samme var Birgitte Laugesen (død i 2016), en af de bedste blues/jazz-sangerinder i landet. Og så har sangeren James Loveless, orgelekvilibristen Kjeld Lauritsen, pianisten og sangeren Esben Just og pianisten og sangeren Diz Watson været med inde over flere gange.

Trouble Cats, Djurs Bluesland, Martin Blom Hansen, gt, og gæstesolist Birgitte Laugesen.

Trouble Cats, Djurs Bluesland, Martin Blom Hansen, gt, og gæstesolist Birgitte Laugesen.

tc_bluesweekend_omtale


Den videre færd
I 1997 var der time out for Trouble Cats. Året efter genopstod de som et nyt band og med et nyt repertoire. Bandet bestod da af Morten Brauner, John Simoni, Martin Blom Hansen samt sangeren Jakob Ellerup. Keyboardspilleren Kristian Fogh var med i en kort periode og blev afløst af Ivan Sørensen (Gnags), der var med i en årrække. Kvartetten Simoni, Brauner, Blom og Ellerup dannede i midten af nullerne desuden rootsrockbandet Surrounded By Birds.

I 2012 blev den oprindelige kvartet samlet til et enkelt festjob. Året efter var der 40 års jubilæum på Fatter Eskil, og her blev en lang række af de bands, der var med i bluesboomet sidst i 80erne, samlet. Trouble Cats spillede i originalbesætningen og fandt ud af, at der var al mulig god grund til at genoptage samarbejdet. Snart var Trouble Cats atter ude på landets spillesteder, nye sange kom til, og bandet udgav to digitale tracks i 2015. I sommeren 2016 forlod John Simoni bandet, og med på trommer kom Henrik Thorsen (tidligere blandt andet med Peter & De Andre Kopier).

Trouble Cats består af:
Henrik Hansen, mundharpe, vokal
Martin Blom Hansen, guitar, vokal
Morten Brauner, bas, kor
Henrik Thorsen, trommer, kor

Tidligere udgivelser:
”Risky Business” Trouble Cats (1990, Olufsen Records)
”Plugged” Trouble Cats (1992, Intermusic)

Aktuelle udgivelser:
”Live in Aarhus 2017” (LongLife Records)
“4” – studiealbum, maj 2018 (LongLife Records)

tc_bagtaepppe_pix_web